Скандалозно!!! :О
2 posters
Virtual Aerial Operations / Виртуелне Ваздухопловне Операције :: Kanal 2 :: Slobodne teme/Free topics
Page 1 of 1
Скандалозно!!! :О
шта је то скандалозно!?
елем...од појаве аероплана као ратне машине и људи који управљају истима, у првом свеЦком рату, французи приметише да поједини пилоти се издвајају по својим вештинама и да су бољи од других што резултираше бројем оборених непријатељских аероплана у МВБ...и тако настадоше Асови... (пилот који обори више од 5 авиЈона је Ас!)...та пракса се устали од тад...преко други свеЦки рат па све до сад...
е шта је ту сад скандалозно!? па скандал је да ево ми начињесмо 100 година/1 век авијације, а ми Срби, што се увек бусамо у груди јуначке, немамо нити једног Аса!!! бавих се овом темом, али Н Е М А га таки...беше један у шпански рат наш човек...али непотврђен...''браћа'' 'рвати су шов правили на источни фронт, али то је друга тема...ми немамо Аса...
Хилсфрук, Лулац!
елем...од појаве аероплана као ратне машине и људи који управљају истима, у првом свеЦком рату, французи приметише да поједини пилоти се издвајају по својим вештинама и да су бољи од других што резултираше бројем оборених непријатељских аероплана у МВБ...и тако настадоше Асови... (пилот који обори више од 5 авиЈона је Ас!)...та пракса се устали од тад...преко други свеЦки рат па све до сад...
е шта је ту сад скандалозно!? па скандал је да ево ми начињесмо 100 година/1 век авијације, а ми Срби, што се увек бусамо у груди јуначке, немамо нити једног Аса!!! бавих се овом темом, али Н Е М А га таки...беше један у шпански рат наш човек...али непотврђен...''браћа'' 'рвати су шов правили на источни фронт, али то је друга тема...ми немамо Аса...
Хилсфрук, Лулац!
Lule- Test Pilot
- Broj poruka : 130
Datum upisa : 2012-08-25
Re: Скандалозно!!! :О
Interesantno...Posto si vazduhoplovni entuzijasta i spadas u poznavaoce avijatike jel'te, imas li mozda neko neko objasnjenje za ovu "anomaliju"? Mozda zato sto u vreme starig dobrih dogfajtova nismo imali avione ili mislis da je nesto drugo po sredi?
па 'бем ли га Вецко...барем ратова нам никад није мањкало! Куриозитет да буде већи, да смо ми - Серби, још '912. године употребили аероплан у ратне сврхе...приликом опсаде Скадра. Тад су чак шта више између осталих и американци слали своју војну делегацију да виде то чудо од технике (гле сад 'ди је УСАФ а види нас....!)...и у први светски рат тек пред крај рата нешто покушавамо...а до тада имадосмо пилоте у француском ваздухопловству у чувеној ескадрили Роде! Али и опет, ни један не обори 5 швапских аероплана...У шпанском рату, на страни републиканаца, е ту МОЖДА имамо потенцијалног аса Божидара Бошка Петровића (5 победа и 3 непотврђене)! Летео на совјетски/руски И-15...тамо, у Шпанији и погибе...(за Бошка важи да дели једно обарање Месершмита бф-109 што је изгледа и прво забележено обарање овог авиона у рату!!!)...Други светски рат...6.априлски рат...пилоти 102. ескадриле, борише се...али аса не би...имадосмо бф-109Е (модеран апарат за то време!), Харикене (никакав учинак ја не нађох од њих), 6, да целих шест ИК-3...итд. Углавном држава пропаде за 12 дана, маса ваздухопловаца бежи у северну Африку и тамо се прикључују РАФ-у...а неки бегају америма...пред крај рата, '44. у састав НОВЈ поново се формира ваздухопловство...савезници давају Спитфајере и Харикене а ''браћа'' руси Јакове и Ил-2 Штурмовике...аса и даље нема па нема...а зашто!? ...скоро читах како је један аналитичар окарактерисао тзв. ''балканско ратиште''...''место где се ратови воде на примитиван начин'' тако да се одсуство авијације подразумева...широка тема и кој да чука више...
пс. опет морам да споменем ''браћу'' хрвате и њихово тзв. ''зракопловство неовисне...'', елем, фине успехе тј. пилоте/асове са пристојним бројем победа у ваздушним дуелима су имали...али то је посебна прича...
Хилсфрук!
пс. опет морам да споменем ''браћу'' хрвате и њихово тзв. ''зракопловство неовисне...'', елем, фине успехе тј. пилоте/асове са пристојним бројем победа у ваздушним дуелима су имали...али то је посебна прича...
Хилсфрук!
Lule- Test Pilot
E to se zove post...Udaricu ti jednu reputaciju! A mozda dodam nazivu teme "gde nestadose serbski asovi?"
јаоо кад имам пос'о са дилетантима...и опет тај твој назив не би био коректан...како ''где се дедоше...'' кад их нисмо ни имали...!? а писати о свим тим темама захтева управо такве ако не и веће постове...
...одо сад код адвоката...ћу се тужим са комшијом...за међу наравно...јер ја сам прави Србин!
Хилсфрук!
...одо сад код адвоката...ћу се тужим са комшијом...за међу наравно...јер ја сам прави Србин!
Хилсфрук!
Lule- Test Pilot
Virtual Aerial Operations / Виртуелне Ваздухопловне Операције :: Kanal 2 :: Slobodne teme/Free topics
Page 1 of 1